Lucas Thorik – Amsterdam Series

Kunsthuis Amsterdam - Amstelveenseweg 135

16.06.2023 - 16.07.2023

Lucas Thorik – Amsterdam Series

Kunsthuis Amsterdam

16.06.23 – 16.07.23

Op vrijdag 16 juni 2023 opende Lucas Thorik in Kunsthuis Amsterdam zijn eerste Nederlandse solo tentoonstelling. De expositie is nog te bezichtigen in Kunsthuis Amsterdam tot 16.07.23.

Kijk voor alle beschikbare kunstwerken op de hiervoor speciaal ingerichte pagina. 

De Haagse kunstenaar Lucas Thorik (1973) geldt als een uitzonderlijk vernieuwende kunstenaar in het domein van de abstracte schilderkunst. Met zijn monumentale doeken, waarin Thorik het abstract expressionisme verkent door traditionele schilderkunsten te laten samensmelten met neon kleuren en street-art toetsen, heeft Thorik in korte tijd de internationale aandacht op zich weten te vestigen.

Thorik groeit op in een kunstenaarsgezin waarin de focus primair op de schilderkunst ligt. Zijn kunstzinnige opvoeding met veelvoudige galerie en museumbezoeken leiden echter niet direct tot het voor de hand liggende pad dat zijn familie voor hem in gedachten heeft. Op jonge leeftijd kiest hij voor zijn eigen weg en vindt hij zijn creatieve uitdaging in het domein van muziek, design, filosofie en de surf- en streetart scene. Het levert de kunstenaar de ruimdenkende en universele benadering van esthetiek op die vandaag de dag duidelijk in Thorik’s werk zichtbaar is. Atypisch vermijdt Thorik externe kunsthistorische inspiratie. De kunstenaar geeft de voorkeur aan een zuivere en persoonlijke verkenning van abstractie en balans. Ondanks dit innerlijke proces dringen de invloeden van muziek en design duidelijk door in zijn werk. Expressieve neon toetsen weerspiegelen geluidsfrequenties van Techno- en House Music en doen denken aan de experimentele muzikale patronen die hij gedurende zijn carrière als DJ heeft verkend.

Na zijn debuutshow in London – vervaardigd vanuit zijn London residency – toont Lucas nu met zijn eerste Nederlandse solo tentoonstelling ‘Amsterdam Series’ een indrukwekkend selectie schilderijen waarin hij de invloeden van de werelden van kunst, design, psychologie en muziek vanuit zijn tijdelijke Amsterdamse atelier heeft laten samensmelten.  Abstracte composities, subtiel aan elkaar verbonden door invloeden van zijn verblijf in de hoofdstad geëxposeerd als een symfonie van heldere kleurfragmenten, ruwe gelaagdheid en balans waarmee Thorik de ruimte vult.

 

Lucas Thorik – Amsterdam Series

Expositie

Kunsthuis Amsterdam

16.06.2023 – 16.07.2023

 

×

Art alert

Met de Art Alert blijft u automatisch op de hoogte als wij nieuwe werken van uw favoriete kunstenaars op deze website publiceren! Als u een account registreert kunt u uw Art Alert voorkeuren beheren.

Lees meer

Inloggen