headers_sec_1.png

Angèle Etoundi Essamba

Kunstenaar toevoegen aan Art Alert

Angèle Etoundi Essamba (Kameroen, 1962) fotografeert Afrikaanse vrouwen in hun verbintenis met de aarde. Niet alleen de natuur is een belangrijk thema, maar ook voorwerpen uit de Afrikaanse cultuur. Essamba verhuisde op haar tiende naar Parijs. Hier studeerde ze filosofie en dans. Later verhuisde zij naar Nederland waar ze fotografie studeerde aan de Fotovakschool in Apeldoorn.

Het bewust ingecalculeerde, maar tegelijkertijd onzichtbare mysterie wat Angèle Etoundi Essamba laat zien in haar fotografie is de buitenste schil, waar het om gaat ligt daarachter verborgen, onttrokken aan het oog en desondanks nadrukkelijk aanwezig. Haar foto's zijn er niet om te verhullen, maar om zichtbaar te maken.

Angèle Etoundi Essamba verwijst zelf steeds opnieuw naar de Afrikaanse cultuur, naar Cameroen waar ze werd geboren en de eerste tien jaar woonde. En daarmee geeft ze richting aan het mysterie in haar foto's. Wat we zien zijn symbolen voor communicatie tussen mensen, symbolen voor de trots, de wilskracht en het (zelf)bewustzijn van vrouwen, symbolen voor onze verbondenheid met de aarde, symbolen voor de relatie tussen het innerlijke en het uiterlijke van de mens.

In haar foto's heeft Angèle Etoundi Essamba de menselijke energie op het 'moment suprême' vastgelegd en de tijd stilgezet. Het zijn evenwel geen statische foto's: daarvoor hebben ze een te grote uitstraling.

Het zijn indringende foto's, misschien zelfs op het eerste gezicht afstandelijk en ongenaakbaar. Ook al is onmiddellijk duidelijk dat iedere foto een wereld in zich herbergt, geen enkele foto geeft zijn geheim zonder meer prijs. Het is niet voor niets dat Angèle Etoundi Essamba ook gedichten maakt. Ook een gedicht is meestal niet in een keer te verstaan. Het goede gedicht zal door gelezen en herlezen te worden geleidelijk zijn werkelijke inhoud prijs geven.
 • Kunstuitleen voor bedrijven

  Kunstuitleen voor bedrijven

  Kunsthuizen.nl heeft jarenlange ervaring met advisering en begeleiding van de zakelijke markt en kunst in de werkomgeving. Kunsthuizen.nl levert de hoogste kwaliteit tegen de scherpste prijs in de branche.

  Lees meer

 • Kunstuitleen voor particulieren

  Kunstuitleen voor particulieren

  De Kunsthuizen zijn voor kunstliefhebbers uit heel Nederland een begrip. Middels laagdrempelige kunstuitleen mogelijkheden is Nederlands grootste hedendaagse kunstcollectie voor iedereen binnen handbereik. 

  Lees meer

 • Art Alert!

  Art Alert!

  Het unieke waarschuwingssysteem van Kunsthuizen.nl. Mis nooit meer de nieuwste werken van uw favoriete kunstenaar(s)! Vink uw favoriete kunstenaars aan en wij houden u automatisch via e-mail op de hoogte.

  Lees meer

 • Art@home service

  Art@home service

  Het genot van de grootste collectie van Nederland, gewoon bij u thuis! Maak gebruik van de Kunsthuizen Art@home service. Selecteer uw favoriete kunstwerken en wij brengen deze gratis op proef bij u thuis.

  Lees meer

image

Leiden

Nieuwstraat 35
2312 KA Leiden
+31(0)71 - 52 84 480
info@kunsthuisleiden.nl

 

Lees meer

image

Amsterdam

Amstelveenseweg 135
1075 VX Amsterdam
+31 (0)20 2332546
info@kunsthuisamsterdam.nl

 

Lees meer

image

Breda

Wilhelminastraat 11
4818 SB Breda
+31 (0)76 5221309
info@kunsthuisbreda.nl

 

Lees meer

 • 1