De tot Belg genaturaliseerde Nederlandse beeldhouwer, keramist, schilder en graficus Bram Bogart werd 12 juli 1921 in het Nederlandse Delft als Abraham Van Den Bogaert geboren.

Zijn krachtige werk vormt een spannende combinatie van de technieken van het Action Painting en de Art Informal. De tastbare 3D-kwaliteiten van het medium verf komen in het werk van Bogart duidelijk naar voren. Door zijn eigenzinnige gebruik van deze techniek ontstaat er een spanning tussen kleurgebruik en beeldharmonie, één van de speciale charmes van het werk van deze beroemde kunstenaar.

In de jaren vijftig behoorde Bram Bogart tot de meest vooruitstrevende kunstenaars van de Informele Groep (Art Informel). Bogart woonde in hetzelfde appartement boven een looierij aan de Rue Santeuil als Appel en Corneille, maar laat zich niet verleiden door Cobra, dat volgens hem te veel belang hecht aan toeval en impulsiviteit.

De kunstenaar zocht vernieuwing door gebruik van eenvoudige geometrische motieven (cirkels en kruisen) en werd later beïnvloed door Japanse kalligrafie. Bram Bogart uitte zich aanvankelijk nog geheel figuratief maar ging al gauw zijn eigen weg, volstrekt los van elke stroming, beweging of groepering.

Vanaf begin jaren zestig komt een grote ommekeer in het werk van Bogart door het gebruik van een gekleurde cementachtige specie. Met lijn- en standolie, pigment, dikke pasta, cement en kleurstoffen mengt alchemistisch Bogart zijn eigen verf, het materiaal voor zijn uitbeeldingen die nu puur non figuratief zijn.

De werken van Bram Bogart hebben altijd een monumentaal karakter. Mede op grond van zijn revolutionaire materiaalbehandeling en innovatieve techniek rekenen kunsthistorici Bram Bogart tot een van de belangrijke representanten van de zogenaamde materieschilderkunst. Zijn werken zijn wereldwijd opgenomen in belangrijke museumcollecties, collecties van vooraanstaande particulieren en grote bedrijfscollecties.

2 kunstwerken gevonden
Niet beschikbaar
Les deux formes bleues

Les deux formes bleues

2 kunstwerken gevonden
×

Art alert

Met de Art Alert blijft u automatisch op de hoogte als wij nieuwe werken van uw favoriete kunstenaars op deze website publiceren! Als u een account registreert kunt u uw Art Alert voorkeuren beheren.

Lees meer

Inloggen

code