Het oeuvre van fotograaf Elmar Dam (1976) beslaat een breed werkterrein. Het vrije werk van Elmar Dam weerspiegelt de rijke fantasie van de kunstenaar die schuilt in de fotograaf. De ideeën voor de foto’s van Elmar ontstaan meer dan eens in dromen of komen voort uit inspiratie van dagelijkse gebeurtenissen. Als groot voorbeeld ziet Elmar het werk en gedachtegoed van Gaudí. De vormen, de fantasie, de grootsheid en de waanzin; het knalt er van af! In dit aspect van visuele story telling ligt de uitdaging voor Elmar in het verhaal vertellen met één frame. Door de gedetailleerdheid van beeld heeft een shoot van Elmar veel voorbereiding nodig en ontstaat deze vaak in de nachtelijke uurtjes. Daarbij schuwt hij niet om net even wat verder terug in de tijd te gaan met zijn foto’s en vind hij het fantastisch vintage, surrealistische en geënsceneerde beelden te creëren. Uitdrukking van de werkelijkheid is daarin ondergeschikt aan het surrealisme wat hij opzoekt.

Elmar daagt de kijker uit zijn eigen gedachte te vormen bij elk frame wat hij voorspiegelt. Hij tilt de sluier slechts lichtjes op en staat de aanschouwer toe een glimp op te vangen van zijn surrealistisch geënsceneerde wereld en daarbij zijn eigen gedachte te vormen. Wat ging vooraf aan het moment en welke toekomst zal het kennen? Dit zogenaamde open einde in de verhaallijn van Elmar Dam zorgt voor een beeld wat de kijker triggered, waardoor je net even langer stil blijft staan.

2 kunstwerken gevonden
2 kunstwerken gevonden
×

Art alert

Met de Art Alert blijft u automatisch op de hoogte als wij nieuwe werken van uw favoriete kunstenaars op deze website publiceren! Als u een account registreert kunt u uw Art Alert voorkeuren beheren.

Lees meer

Inloggen