headers_sec_3.png

Autodidact Eric P. Schreurs ( Leiden 1958) kan zich meten met 's werelds bizarste tekenaars. In zijn unieke stijl verenigt hij totale absurditeit, tragikomische humor, bevreemdeling en verval: een uitvergroting van de rauwe werkelijkheid waarin het menselijk tekort de overhand heeft - maar nooit zonder glimlach.

Deze karakteristieken zijn het dominantst aanwezig bij zijn populaire stripcreatie Joop Klepzeiker: een naïeve en goedwillende eenling die vol verwondering door de boze wereld wandelt en door Jan en alleman pootje wordt gelicht. De strip verschijnt sinds 1982 wekelijks in het tijdschrift Nieuwe Revu. De Klepzeiker-serie omvat inmiddels veertien albums, waarvan in totaal meer dan een miljoen exemplaren zijn verkocht. De klunzige macho Dick van Bil is nog zo'n geliefde Schreurs-creatie. De stripserie, met tekst van Hein de Kort, verscheen eind jaren negentig in de Nederlandse Penthouse.

Eric Schreurs behoort tot de kleine groep ruchtmakende tekenaars die in Nederland en België de strip van zijn oubollige karakter ontdeed en, net als met popmuziek en cultfilms, een hele nieuwe generatie wist aan te spreken. Het expliciete karakter van zijn werk riep midden jaren tachtig weerstand op bij o.a. schoolbesturen, ouders, adverteerders en godsdienstigen, en leidde zelfs tot Kamervragen. Zijn stripserie Retep verscheen eerder korte tijd in het dagblad De Waarheid, maar bleek ook voor de communistische doelgroep te controversieel.

Behalve strips maakt Eric Schreurs sinds een aantal jaren ook vrijwerk. Stedelijk Museum de Lakenhal in Leiden verwierf zeven van deze vrije werken en bracht ze in 1999 samen in een expositie met een veertigtal recente Schreurs-werken. Voorlopers van zijn vrije werk zijn het futuristische Adrian Backfish en Witman's Nachtmerrie.

In 2002 ontving Eric Schreurs de prestigieuze Stripschapprijs voor zijn gehele oeuvre.

Eric Schreurs heeft van alle van hem gepubliceerde tekeningen en strips de originelen zorgvuldig bewaard. Samen met de Kunsthuizen is er van deze unieke serie een kleine selectie gemaakt welke nu voor onze klanten beschikbaar zijn.. een absolute unieke kans om een origineel te verkrijgen van een kunstenaar waar een hele generatie mee opgegroeid is!
 • Kunstuitleen voor bedrijven

  Kunstuitleen voor bedrijven

  Kunsthuizen.nl heeft jarenlange ervaring met advisering en begeleiding van de zakelijke markt en kunst in de werkomgeving. Kunsthuizen.nl levert de hoogste kwaliteit tegen de scherpste prijs in de branche.

  Lees meer

 • Kunstuitleen voor particulieren

  Kunstuitleen voor particulieren

  De Kunsthuizen zijn voor kunstliefhebbers uit heel Nederland een begrip. Middels laagdrempelige kunstuitleen mogelijkheden is Nederlands grootste hedendaagse kunstcollectie voor iedereen binnen handbereik. 

  Lees meer

 • Art Alert!

  Art Alert!

  Het unieke waarschuwingssysteem van Kunsthuizen.nl. Mis nooit meer de nieuwste werken van uw favoriete kunstenaar(s)! Vink uw favoriete kunstenaars aan en wij houden u automatisch via e-mail op de hoogte.

  Lees meer

 • Art@home service

  Art@home service

  Het genot van de grootste collectie van Nederland, gewoon bij u thuis! Maak gebruik van de Kunsthuizen Art@home service. Selecteer uw favoriete kunstwerken en wij brengen deze gratis op proef bij u thuis.

  Lees meer

image

Leiden

Nieuwstraat 35
2312 KA Leiden
+31(0)71 - 52 84 480
info@kunsthuisleiden.nl

 

Lees meer

image

Amsterdam

Amstelveenseweg 135
1075 VX Amsterdam
+31 (0)20 2332546
info@kunsthuisamsterdam.nl

 

Lees meer

image

Breda

Wilhelminastraat 11
4818 SB Breda
+31 (0)76 5221309
info@kunsthuisbreda.nl

 

Lees meer

 • 1