Herman Brood werd geboren in Zwolle op 5 november 1946. Tekenen is voor Herman Brood van jongs af aan altijd een manier geweest om zijn ongebreidelde fantasie te kunnen uiten en dat is nooit veranderd. Die fantasie heeft zich jarenlang ook gemanifesteerd in zijn muziek maar vooral de laatste jaren van zijn leven is de kunstenaar Herman Brood prominent in beeld.

Vanaf zijn twaalfde speelt Herman Brood piano. Op zijn zeventiende vertrekt hij naar de Academie voor Beeldende kunsten te Arnhem waar muziek maken het al snel wint van studeren. In 1964 begint hij de beatgroep ‘The Moans’, waarmee hij een geruime tijd in Duitsland vertoeft. Harry Muskee vraagt hem vervolgens voor “Cuby and the Blizzards”. Dankzij Brood heeft deze groep veel succes. In 1976 ontmoet hij Koos van Dijk, die zijn manager wordt. Herman richt z’n eigen band “Wild Romance” op. De eerst single “Saturday Night”, maakt Herman Brood wereldwijd tot een grote ster.

Eind jaren 80 wordt Herman Brood steeds meer gewaardeerd als tekenaar, schilder en zelfs dichter. Waar Brood zich in de jaren 60 en 70 vooral toelegde op zwart-wit tekeningen (vanwege zijn kleurenblindheid!) ontpopt hij zich nu als een veelzijdig genie. Brood maakt gebruik van diverse technieken. In hoog tempo gaat hij met spuitbussen, injectienaalden, viltstiften, verfrollers, maar ook gewone verf en penselen tekeer. Zijn werk wordt sneller, krachtiger en minder uitgebreid. Details zijn overbodig: met slechts enkele trefzekere lijnen zet hij ogen, neus en mond neer en creëert zo een raak personage.

Schilderijen, zeefdrukken en litho’s met weinig kleurnuances, dikke lijnen gevuld met felle primaire kleuren rood, blauw en geel zijn typerend voor Brood. Brood geeft graag toe aan zijn eigen instincten. CoBrA schilders, Lucebert voorop, vormen zijn grote voorbeelden: schilders waarbij spontane, experimentele en uitbundige werkwijze voorop staat. Toch heeft Brood vanaf jongs af aan altijd een eigen stijl gehad.

Gedurende zijn leven vormden zijn schilderijen de voornaamste bron van inkomsten. Ook gebruikte hij deze vaak als een betaalmiddel: zo heeft de belastingdienst ze ooit geaccepteerd als afbetaling voor zijn belastingschulden.

Op woensdag 11 juni 2001 pleegt Herman Brood zelfmoord door van het Hilton Hotel te springen. Op zijn lichaam zat een briefje met de tekst: “Maak er een mooi feest van en misschien zie ik jullie nog eens”.

13 kunstwerken gevonden
En een Botje voor de Hond

En een Botje voor de Hond

Niet beschikbaar
Broodbox Super Connie

Broodbox Super Connie

Niet beschikbaar
Guitarman
Niet beschikbaar
Broodbox Blam
Niet beschikbaar
Horse Power
Niet beschikbaar
Indian Escort
Niet beschikbaar
Porsche ontroert
Niet beschikbaar
F1 50years Senna
Niet beschikbaar
Joss the boss
13 kunstwerken gevonden
×

Art alert

Met de Art Alert blijft u automatisch op de hoogte als wij nieuwe werken van uw favoriete kunstenaars op deze website publiceren! Als u een account registreert kunt u uw Art Alert voorkeuren beheren.

Lees meer

Inloggen