James Coignard. Tours, 15 september 1925, Cannes, 7 maart 2008

Coignard werd geboren op 25 september 1925 te Tours (Frankrijk). Hij volgde zijn opleiding aan de Academie voor Decoratieve Kunsten te Nice.

In 1949 ontmoette hij de befaamde Franse schilders Braque, Matisse en Chagall, die nog lang invloed uitoefenden op zijn werk.

Coignard maakte zowel twee- als driedimensionale werken en staat ook bekend om zijn technische veelzijdigheid. Vlak na zijn studie opende Coignard een keramisch atelier. Later maakt hij ook glazen objecten (in Murano in Italië), en nog later maakt hij zijn driedimensionale werken veelal van brons.

Het tweedimensionale werk van Coignard bestaat veelal uit wandtapijten, mixed media op canvas en grafisch werk, waaronder veel carborundum etsen. De kunstenaar beheerst deze techniek, waarbij gebruik gemaakt wordt van een natte handgeschepte papiermassa om drukken van vormen te maken, als geen ander. Het papier zal, na te zijn gedroogd, het reliëf en de kleur van de drukvorm hebben overgenomen. Het handgeschepte papier heeft een onregelmatige dikte en rafelige randen. Handgestencilde letters en geometrische lijnen vormen voor kenners de ‘handtekening’ van Coignard.

Coignard werkte vanuit zijn ervaringen van alledag en daarbij liet hij zich inspireren door de mensen en voorwerpen uit zijn directe omgeving. Maar ook (studie-)reizen naar de U.S.A., Mexico, Israël, Egypte en andere Noord-Afrikaanse landen, Canada, Duitsland en de Scandinavische landen vormden een bron van inspiratie. Tribal art, archeologie, West-Europese invloeden… Coignard stond overal voor open. In zijn werk komen veel organische vormen voor in contrast met letters of tekens. De kleuren zijn veelal primair, ingetogen en natuurlijk.

Helaas is met het overlijden van James Coignard op 7 maart 2008 te Cannes ons niet alleen een bijzonder mens maar ook een groot kunstenaar ontvallen.

(Bron: FP 2002 / Kunsthuizen)

48 kunstwerken gevonden
Visage evolutif orange I

Visage evolutif orange I

Directionnelle sur bleu

Directionnelle sur bleu

Visage evolutif orange II

Visage evolutif orange II

Niet beschikbaar
Visage de face
Niet beschikbaar
Les Arbres de vie
Niet beschikbaar
Chasse
Niet beschikbaar
Rives II
Niet beschikbaar
Les Espaces
48 kunstwerken gevonden
×

Art alert

Met de Art Alert blijft u automatisch op de hoogte als wij nieuwe werken van uw favoriete kunstenaars op deze website publiceren! Als u een account registreert kunt u uw Art Alert voorkeuren beheren.

Lees meer

Inloggen

code