headers_sec_1.png

Geboren te Hengelo 17 maart 1954. Jan te Wierik gebruikte doorgaans voor zijn werk diverse materialen. Zijn eerste schilderwerken waren abstract, opgebouwd met heftige streken in ongekend fel contrasterende kleuren, iets dat tot het laatst toe zij handelsmerk bleef. Hij werkte op alle ondergronden die hij daarvoor geschikt achtte. Eind jaren tachtig volgden andere technieken en materialen. Olieverf, acrylaten, pigmenten en lakacryl kon hij afzonderlijk gebruiken, maar ook een combinatie hiervan waardoor de meest bijzondere effecten in zijn werk optreden. Jan te Wierik dacht niet na maar ging terug naar het kind zijn. Hij bracht op een speelse wijze een compositie tot stand die abstract kon zijn maar ook met figuren, fabeldieren en landschappen en op zo'n wijze geschilderd dat die uitsluitend door het denkvermogen van een kind kan worden evenaard. Onder ogen van de toeschouwers ontstaat vaak een metamorfose van gevoelens en krijgen de afgebeelde lichamen iets vloeibaars, onderweg naar een volgend moment dat zelf niet meer dan een momentopname zal blijken te zijn. Jan te Wierik is de grote regisseur in deze fantasiewereld temidden van een circusachtig theater van fabeldieren en ondefinieerbare personages die soms in een onheilspellend decor, dan weer sprookjesachtig afgebeeld of met een humoristische inslag een overweldigende indruk op de kijker achterlaten.

Jan te Wierik opent met zijn fascinerende schilderijen de poorten van de tuin van onze vroegste jeugdfantasieƫn en geeft ons een kans daarin onbezorgd te spelen.

Jan te Wierik was een kunstenaar (schilder, beeldhouwer, muzikant en dichter) die al zijn oergedachten van binnen uit vorm gaf. Uit zijn werk spreekt dan ook beklemming, hilariteit, tragiek, liefde en verdriet maar nooit berusting. Hij leefde voor de kunst en een bepaalde drijfveer in hem droeg ertoe bij dat alles wat hij voelde, meemaakte, ondervond en zag in zijn eigen vorm een beeld moest geven.

Jan te Wierik exposeerde ondermeer in Amsterdam, Deventer, Groningen, Laren (Singermuseum), Enschede (Rijksmuseum Twente), Bocholt (Duitsland), Epe (Duitsland), NewYork (VS) etc.

Jan te Wierik is op 24 augustus 2002 helaas overleden.
niet meer beschikbaar
Jan te Wierik, Mensendier, 120x95cm
Jan te Wierik
120 x 95 cm
niet meer beschikbaar
Jan te Wierik, Vogelbeest, 110x90cm
Jan te Wierik
110 x 90 cm
 • Kunstuitleen voor bedrijven

  Kunstuitleen voor bedrijven

  Kunsthuizen.nl heeft jarenlange ervaring met advisering en begeleiding van de zakelijke markt en kunst in de werkomgeving. Kunsthuizen.nl levert de hoogste kwaliteit tegen de scherpste prijs in de branche.

  Lees meer

 • Kunstuitleen voor particulieren

  Kunstuitleen voor particulieren

  De Kunsthuizen zijn voor kunstliefhebbers uit heel Nederland een begrip. Middels laagdrempelige kunstuitleen mogelijkheden is Nederlands grootste hedendaagse kunstcollectie voor iedereen binnen handbereik. 

  Lees meer

 • Art Alert!

  Art Alert!

  Het unieke waarschuwingssysteem van Kunsthuizen.nl. Mis nooit meer de nieuwste werken van uw favoriete kunstenaar(s)! Vink uw favoriete kunstenaars aan en wij houden u automatisch via e-mail op de hoogte.

  Lees meer

 • Art@home service

  Art@home service

  Het genot van de grootste collectie van Nederland, gewoon bij u thuis! Maak gebruik van de Kunsthuizen Art@home service. Selecteer uw favoriete kunstwerken en wij brengen deze gratis op proef bij u thuis.

  Lees meer

image

Leiden

Nieuwstraat 35
2312 KA Leiden
+31(0)71 - 52 84 480
info@kunsthuisleiden.nl

 

Lees meer

image

Amsterdam

Amstelveenseweg 135
1075 VX Amsterdam
+31 (0)20 2332546
info@kunsthuisamsterdam.nl

 

Lees meer

image

Breda

Wilhelminastraat 11
4818 SB Breda
+31 (0)76 5221309
info@kunsthuisbreda.nl

 

Lees meer

 • 1