Geboren te Hengelo 17 maart 1954. Jan te Wierik gebruikte doorgaans voor zijn werk diverse materialen. Zijn eerste schilderwerken waren abstract, opgebouwd met heftige streken in ongekend fel contrasterende kleuren, iets dat tot het laatst toe zij handelsmerk bleef. Hij werkte op alle ondergronden die hij daarvoor geschikt achtte. Eind jaren tachtig volgden andere technieken en materialen. Olieverf, acrylaten, pigmenten en lakacryl kon hij afzonderlijk gebruiken, maar ook een combinatie hiervan waardoor de meest bijzondere effecten in zijn werk optreden. Jan te Wierik dacht niet na maar ging terug naar het kind zijn. Hij bracht op een speelse wijze een compositie tot stand die abstract kon zijn maar ook met figuren, fabeldieren en landschappen en op zo’n wijze geschilderd dat die uitsluitend door het denkvermogen van een kind kan worden evenaard. Onder ogen van de toeschouwers ontstaat vaak een metamorfose van gevoelens en krijgen de afgebeelde lichamen iets vloeibaars, onderweg naar een volgend moment dat zelf niet meer dan een momentopname zal blijken te zijn. Jan te Wierik is de grote regisseur in deze fantasiewereld temidden van een circusachtig theater van fabeldieren en ondefinieerbare personages die soms in een onheilspellend decor, dan weer sprookjesachtig afgebeeld of met een humoristische inslag een overweldigende indruk op de kijker achterlaten.

Jan te Wierik opent met zijn fascinerende schilderijen de poorten van de tuin van onze vroegste jeugdfantasieën en geeft ons een kans daarin onbezorgd te spelen.

Jan te Wierik was een kunstenaar (schilder, beeldhouwer, muzikant en dichter) die al zijn oergedachten van binnen uit vorm gaf. Uit zijn werk spreekt dan ook beklemming, hilariteit, tragiek, liefde en verdriet maar nooit berusting. Hij leefde voor de kunst en een bepaalde drijfveer in hem droeg ertoe bij dat alles wat hij voelde, meemaakte, ondervond en zag in zijn eigen vorm een beeld moest geven.

Jan te Wierik exposeerde ondermeer in Amsterdam, Deventer, Groningen, Laren (Singermuseum), Enschede (Rijksmuseum Twente), Bocholt (Duitsland), Epe (Duitsland), NewYork (VS) etc.

Jan te Wierik is op 24 augustus 2002 helaas overleden.

3 kunstwerken gevonden
3 kunstwerken gevonden
×

Art alert

Met de Art Alert blijft u automatisch op de hoogte als wij nieuwe werken van uw favoriete kunstenaars op deze website publiceren! Als u een account registreert kunt u uw Art Alert voorkeuren beheren.

Lees meer

Inloggen

code