headers_sec_1.png

Justus Donker wordt op 8 januari 1966 in Rotterdam geboren als tweede zoon van de Rotterdamse uitgever Willem Donker. Naast hem en zijn oudste broer Gijs, krijgen zijn ouders een jaar later nog een derde zoon, genaamd Aad. Van jongs af aan blijken ze alledrie een voorliefde voor tekenen te hebben en na de middelbare school kiezen ze dan ook definitief voor het professionele kunstenaarschap.

Justus; `Kunst had zich op een of andere manier als een zaadje in ons lichaam genesteld en is gaan groeien en groeien. Met zijn drieën zijn we begiftigd met het kunstvirus en dat is een gelukkige, ongeneeslijke ziekte. Gijs begon als eerste en wij mochten nog twee jaar van hem buitenspelen, maar al gauw hielden we het zelf ook niet meer en zijn gaan schilderen en tekenen en met van alles experimenteren.'

De eerste jaren richt Justus zich op het maken van grote schilderijen met figuurlijk abstracte vormen. Na vijf jaar besluit hij echter de koers van zijn leven een andere wending te geven, en daarmee ook zijn manier van schilderen. In 1989 treedt hij via Jurriaan van Hall samen met zijn broers Aad en Gijs, toe tot de After Nature groep. Dit collectief was, in datzelfde jaar nog, opgericht door de kunstenaars Peter Klashorst, Juriaan van Hall, Bart Domburg en Ernst Voss. De groep maakt van het begin af aan furore en haar stijl beïnvloedt de dan geldende ideeën over kunst. Zij keren zich af van het heersende abstract expressionisme, dat de waarde van schilderijen lijkt af te meten aan het verhaal wat erachter schuilt, en kiezen voor verandering door het gebruik van figuratieve vormen in hun werken. Zij willen teruggrijpen naar het traditionele schilderen van de meesters uit de 17e eeuw, echter, met de onschuld van een kind dat een blik werpt op de hedendaagse realiteit. Zo zorgen zij voor de terugkeer van het realisme binnen de schilderkunst.

Na het uiteenvallen van de groep in 1992, blijven Justus, Aad en Gijs Donker gedrieën door schilderen onder de naam van het After Nature Collectief. In die tijd bezoeken zij regelmatig de Verenigde Staten voor tentoonstellingen en de zogeheten 'Action Painting' shows. Dit blijft zo, totdat Aad Donker, de jongste van de drie, in 1998 overlijdt. Het plotselinge overlijden van zijn broer grijpt Justus Donker zeer aan en hij besluit zich helemaal terug te trekken uit de kunstwereld.

Het duurt 3 jaar tot Justus zich vanaf 2001 weer echt op het pad van het schilderen waagt en voorzichtig de draad weer oppakt waar hij gestopt was. Justus vestigt zich in 2002 in het landelijk dorpje Wehe de Hoorn in Groningen waar hij al schilderend in de natuur zijn turbulente verleden een plek probeert te geven. Voorzichtig verschijnt het werk van Justus Donker weer in galerieën en op exposities maar in 2004 gaat Justus Donker er toch weer een aantal maanden tussenuit om zich uitsluitend op zijn kunst en zijn gemoedsrust te kunnen richten. Hij maakt een lange reis door de binnenlanden van Suriname en leeft er een aantal maanden in afgelegen Indianendorpen. Hier schildert de kunstenaar na verloop van tijd weer de meest prachtige landschappen en portretten en de kunstenaar keert herboren terug in Nederland.

Inmiddels woont en werkt de veelzijdige kunstenaar in Barcelona waar hij samen met de Nederlandse kunstenaar Dhire! en de Belgische kunstenaar Kobe de Peuter het schilderscollectief The MZZL Bros is gestart. Het jonge collectief combineert de afzonderlijke talenten van de individuele kunstenaars tijdens groep sessies waarbij publiek en samenwerking met kunstenaars van alle nationaliteiten en disciplines niet wordt geschuwd. De boodschap die de kunstenaars met het collectief willen uitdragen is die van het positivisme: een ideëel kunstenaarscollectief neergezet op het podium waarbij de interactie met het publiek en andere kunstenaars niet uitsluitend het uiteindelijke resultaat van het kunstwerk bepaalt, maar waar de interactieve werkwijze van het collectief als kunst op zich kan worden beschouwd.
 • Kunstuitleen voor bedrijven

  Kunstuitleen voor bedrijven

  Kunsthuizen.nl heeft jarenlange ervaring met advisering en begeleiding van de zakelijke markt en kunst in de werkomgeving. Kunsthuizen.nl levert de hoogste kwaliteit tegen de scherpste prijs in de branche.

  Lees meer

 • Kunstuitleen voor particulieren

  Kunstuitleen voor particulieren

  De Kunsthuizen zijn voor kunstliefhebbers uit heel Nederland een begrip. Middels laagdrempelige kunstuitleen mogelijkheden is Nederlands grootste hedendaagse kunstcollectie voor iedereen binnen handbereik. 

  Lees meer

 • Art Alert!

  Art Alert!

  Het unieke waarschuwingssysteem van Kunsthuizen.nl. Mis nooit meer de nieuwste werken van uw favoriete kunstenaar(s)! Vink uw favoriete kunstenaars aan en wij houden u automatisch via e-mail op de hoogte.

  Lees meer

 • Art@home service

  Art@home service

  Het genot van de grootste collectie van Nederland, gewoon bij u thuis! Maak gebruik van de Kunsthuizen Art@home service. Selecteer uw favoriete kunstwerken en wij brengen deze gratis op proef bij u thuis.

  Lees meer

image

Leiden

Nieuwstraat 35
2312 KA Leiden
+31(0)71 - 52 84 480
info@kunsthuisleiden.nl

 

Lees meer

image

Amsterdam

Amstelveenseweg 135
1075 VX Amsterdam
+31 (0)20 2332546
info@kunsthuisamsterdam.nl

 

Lees meer

image

Breda

Wilhelminastraat 11
4818 SB Breda
+31 (0)76 5221309
info@kunsthuisbreda.nl

 

Lees meer

 • 1