Rémi de Ligny (Saint Martin d’Heres, 1977) is opgegroeid in Leiden, en woont en werkt daar nog steeds. Na een korte periode op het Grafisch Lyceum Amsterdam gaat hij aan het werk als bij een grafisch ontwerpbedrijf, waar hij zichzelf na werktijd de kneepjes van het vak leert. Al snel begint De Ligny naast zijn werk als grafisch ontwerper autonome collages te maken – zeer gedetailleerde, droomachtige werken in de traditie van Hiëronymus Bosch. Hij ontwikkelt een geheel eigen stijl die beschreven kan worden als magisch hyperrealisme, waarbij hij schijnbaar ongerelateerde objecten als metaforen gebruikt, en die tegenover elkaar zet door middel van de ongrijpbare, associatieve logica van de droomtoestand.

In de Rémiality serie werkt De Ligny nog altijd in deze stijl, waarbij hij uitsluitend Google images gebruikt, maar gaandeweg maakt hij steeds vaker zelf de foto’s die de basis van zijn collages vormen. Die ontwikkeling leidt tot de Arthropods serie, waarin De Ligny de exoskeletten van insecten namaakt met foto’s van oud gereedschap, schroot en andere voorwerpen, die hij nauwgezet fotografeert vanuit iedere hoek. Dat leidt tot uiterst gedetailleerde beelden van geleedpotigen (Arthropods) die bij nadere beschouwing volledig bestaan uit levenloze voorwerpen. Zo zet de Ligny het mechanische en het organische tegenover elkaar, en roept tegelijkertijd gevoelens van vertrouwdheid en bevreemding op.

Eupatorus gracillicornis Vol

Eupatorus gracillicornis Vol

×

Art alert

Met de Art Alert blijft u automatisch op de hoogte als wij nieuwe werken van uw favoriete kunstenaars op deze website publiceren! Als u een account registreert kunt u uw Art Alert voorkeuren beheren.

Lees meer

Inloggen

code