Geboren in 1943 te Bergisch-Gladbach Duitsland raakt Uwe Ommer op jonge leeftijd gefascineerd door fotografie. Op 14-jarige leeftijd krijgt hij zijn eerste camera. Met de beperkte middelen die hem ten dienste staan begint de jonge Ommer er lustig op los te experimenteren en al snel werkt Ommer zich op tot persfotograaf voor lokale uitgevers.

In 1962 wint Uwe Ommer tijdens de Photokina de “Deutscher Jugend Photo Preis” en het jaar daarop vertrekt Uwe Ommer naar Parijs waar hij in 1966, op 23-jarige leeftijd, zijn eigen fotostudio opent. Al snel ontvangt Ommer veel lof voor zijn oeuvre en wordt zijn werk in diverse galerieën getoond, in 1979 gevolgd door een boek over het werk en leven van de kunstenaar.

In 1995 besluit de succesvolle Ommer zijn leven drastisch om te gooien. Al jaren broedt hij op een ongeëvenaard project: het aan de rand van het millennium vastleggen van allerlei soorten families uit alle bevolkingslagen op elk continent ter wereld. Ommer maakt van het project een persoonlijke uitdaging en gewapend met een Landrover, Rolleiflex camera, portable studio, landkaarten en een assistent trekt Ommer de wijde wereld in. In de vier jaren die volgen doet Uwe Ommer 150 landen aan en interviewt en fotografeert hij meer dan 1000 families. Als Ommer in 2000 in Parijs terugkeert heeft hij de ‘familie’ in al zijn diversiteit en huidige vorm vastgelegd in een immense collectie van 1251 foto’s! Zijn droom wordt een monument waaruit blijkt dat de ‘familie’, ondanks verschillen in cultuur, geografie, taal of religie, één van de meest wonderbaarlijke en universele instituten is die de mensheid over de hele wereld in gemeen heeft. Taschen publiceert in 2000 Ommer’s monument in een boek getiteld “1000 Families” en sindsdien reist de expositie “1000 Families” de hele wereld over, overal lof oogstend voor uitzonderlijke omvang van het project, de schoonheid van de foto ’s en het bijna tastbare universele familiegevoel.

In 2002 wordt Uwe Ommer geëerd met de ‘Honorary Fellowship to the Royal Photographic Society’ voor de impact van zijn levenswerk.

Eind 2007 verbaasd Uwe Ommer de kunstwereld wederom met een nieuw project: “Do it Yourself”. Ommer bewapende vrouwelijke deelnemers met camera’s en basis technische instructies en vroeg hen zichzelf te fotograferen zoals ze dat zelf wilden, om zo te zeggen bevrijd van het voyeuristische oog van de fotograaf. Ommer fungeert slechts als geestfotograaf door ze te helpen met de belichting en opstelling. Zo konden de modellen zich uitleven op de manier die ze zelf wilden, van sexy en uitdagend tot romantisch of eenvoudigweg puur zichzelf zijnde. Het omvangrijke project resulteerde in portretten van zeer diverse persoonlijkheden, van studenten tot kunstenaars, actrices, stylistes, danseressen, modellen, musici, docenten en nog veel meer. Het resultaat wordt door Taschen gepubliceerd en geeft de kijker een uiterst zeldzame blik op de manier waarop alledaagse vrouwen zichzelf zien, of zouden willen zien. Inmiddels wordt het werk uit Ommer’s laatste project weer geëerd met exposities op vooraanstaande beurzen en in galeries door heel Europa.

6 kunstwerken gevonden
Do it yourself Box 4

Do it yourself Box 4

Uwe Ommer € 1.100,00
30 cm x 25 cm € 16,50 p.m.
Hurricane Marilyn

Hurricane Marilyn

Uwe Ommer € 1.100,00
35 cm x 30 cm € 16,50 p.m.
Hurricane Tanya

Hurricane Tanya

Uwe Ommer € 1.100,00
35 cm x 30 cm € 16,50 p.m.
Do it yourself box Luna II

Do it yourself box Luna II

Uwe Ommer € 2.100,00
55 cm x 50 cm € 31,50 p.m.
Do it yourself box 3

Do it yourself box 3

Uwe Ommer € 1.100,00
30 cm x 25 cm € 16,50 p.m.
Niet beschikbaar
Do it yourself Luna

Do it yourself Luna

Uwe Ommer € 1.580,00
50 cm x 70 cm € 23,70 p.m.
6 kunstwerken gevonden
×

Art alert

Met de Art Alert blijft u automatisch op de hoogte als wij nieuwe werken van uw favoriete kunstenaars op deze website publiceren! Als u een account registreert kunt u uw Art Alert voorkeuren beheren.

Lees meer

Inloggen