Kunstuitleen particulieren

Hoe werkt het?

Ieder werk uit onze collectie is te koop of beschikbaar voor uitleen. Online ziet u bij het kunstwerk van interesse zowel het aankoopbedrag als het maandbedrag van onze verschillende huurconstructies.

Indien u kiest voor uitleen betaalt u een maandbedrag dat gerelateerd is aan de aankoopwaarde van het kunstwerk. Onze meest gangbare uitleenconstructie is die waarbij u maandelijks ook een kooptegoed opbouwt. In dat geval betaalt u in totaal maandelijks 2% van de waarde van het kunstwerk, waarvan de helft, 1% , opgebouwd wordt tot een kooptegoed dat u aan kunt wenden voor aankopen binnen onze collectie. Het tegoed is gekoppeld aan u als klant, en niet per definitie aan het kunstwerk dat u uitleent. U bent dus vrij in de keuze van besteding binnen onze collectie.

Wij hanteren voor de particuliere markt een minimale huurperiode van 6 maanden en geen maximum periode.

 

 

Maandbedrag

Stel u ziet een kunstwerk van Selwyn Senatori ter waarde van 1500,- euro dat u graag zou willen huren, in combinatie met het opbouwen van een spaartegoed. Dan wordt uw maandbedrag als volgt berekend:

Aankoopwaarde: 1.500 Euro

Kooptegoed opbouw 1%: 15 Euro per maand

Uitleen kosten 1%: 15 Euro per maand

Totaal maandelijkse incasso van 30 Euro.

Kooprecht

Het door u opgebouwde kooptegoed kunt u ten allen tijde aanwenden voor aankoop van een kunstwerk naar keuze. Dit kan het werk zijn dat u in uitleen heeft, maar het kan ook een ander kunstwerk binnen onze collectie zijn.

De minimale looptijd van de uitleenovereenkomst is 6 maanden en er is geen maximum periode. Na 6 maanden heeft u het recht om het werk te retourneren en/of om te ruilen. Het opbouwen van kooptegoed is geen afbetalingsregeling voor het desbetreffende kunstwerk. Daarbij komt dat aankopen geen plicht is maar een recht.

Wilt u het gehuurde kunstwerk aankopen dan heeft u het recht dit te doen tegen de oorspronkelijke prijs met aftrek van het door u opgebouwde kooptegoed. Wilt u het retourneren of ziet u iets wat u nog mooier vindt? Geen probleem, dan ruilt u het gewoon voor een ander kunstwerk naar keuze.

Opgebouwd kooptegoed wordt alleen uitgekeerd in kunst.

Wisselen van kunst

Uniek in Nederland is de mogelijkheid om binnen onze collectie te switchen tussen de Kunstcollecties van Amsterdam, Leiden en Breda. Woont u in Leiden en ziet u een werk in Breda wat u bevalt… geen probleem, we halen het graag geheel vrijblijvend even voor u naar Leiden. Ook het door u opgebouwde spaartegoed kunt u aanwenden op alle locatie’s van De Kunsthuizen. Zo wordt u niet beperkt in de besteding van uw spaarbedrag en heeft u toegang tot de meest uitgebreide hedendaagse kunstcollectie van Nederland.

Belegging

Bij het gebruiken van de uitleenconstructie bestaat uw maandbedrag ook uit het opbouwen van een spaartegoed voor een kunstwerk naar keuze. Daarbij komt dat u het recht heeft om het door u geleende kunstwerk, tijdens de huurperiode, aan te schaffen tegen de oorspronkelijke aankoopwaarde. Ongeacht tussentijdse prijsstijgingen.  Zo wordt uw geleende kunstwerk tevens een mooie belegging!

Gebruik van kooptegoed

Stel u wilt uw kooptegoed aanwenden voor de aankoop van een geleend kunststuk, of voor de aankoop van een nieuw kunstwerk uit onze collectie. Dit werkt alsvolgt volgens het voorbeeld :

Aankoopwaarde: 1.500 Euro en 12 maanden in uitleen geweest:

Kooptegoed : 12 maanden x 15Euro opgebouwd = 180 Euro

U betaalt: 1.500 Euro – 180 Euro = 1.320 Euro

×

Art alert

Met de Art Alert blijft u automatisch op de hoogte als wij nieuwe werken van uw favoriete kunstenaars op deze website publiceren! Als u een account registreert kunt u uw Art Alert voorkeuren beheren.

Lees meer

Inloggen