headers_sec_1.png

James Coignard. Tours, 15 september 1925, Cannes, 7 maart 2008

Coignard werd geboren op 25 september 1925 te Tours (Frankrijk). Hij volgde zijn opleiding aan de Academie voor Decoratieve Kunsten te Nice.

In 1949 ontmoette hij de befaamde Franse schilders Braque, Matisse en Chagall, die nog lang invloed uitoefenden op zijn werk.

Coignard maakte zowel twee- als driedimensionale werken en staat ook bekend om zijn technische veelzijdigheid. Vlak na zijn studie opende Coignard een keramisch atelier. Later maakt hij ook glazen objecten (in Murano in Italië), en nog later maakt hij zijn driedimensionale werken veelal van brons.

Het tweedimensionale werk van Coignard bestaat veelal uit wandtapijten, mixed media op canvas en grafisch werk, waaronder veel carborundum etsen. De kunstenaar beheerst deze techniek, waarbij gebruik gemaakt wordt van een natte handgeschepte papiermassa om drukken van vormen te maken, als geen ander. Het papier zal, na te zijn gedroogd, het reliëf en de kleur van de drukvorm hebben overgenomen. Het handgeschepte papier heeft een onregelmatige dikte en rafelige randen. Handgestencilde letters en geometrische lijnen vormen voor kenners de 'handtekening' van Coignard.

Coignard werkte vanuit zijn ervaringen van alledag en daarbij liet hij zich inspireren door de mensen en voorwerpen uit zijn directe omgeving. Maar ook (studie-)reizen naar de U.S.A., Mexico, Israël, Egypte en andere Noord-Afrikaanse landen, Canada, Duitsland en de Scandinavische landen vormden een bron van inspiratie. Tribal art, archeologie, West-Europese invloeden... Coignard stond overal voor open. In zijn werk komen veel organische vormen voor in contrast met letters of tekens. De kleuren zijn veelal primair, ingetogen en natuurlijk.

Helaas is met het overlijden van James Coignard op 7 maart 2008 te Cannes ons niet alleen een bijzonder mens maar ook een groot kunstenaar ontvallen.

(Bron: FP 2002 / Kunsthuizen)
 • Kunstuitleen voor bedrijven

  Kunstuitleen voor bedrijven

  Kunsthuizen.nl heeft jarenlange ervaring met advisering en begeleiding van de zakelijke markt en kunst in de werkomgeving. Kunsthuizen.nl levert de hoogste kwaliteit tegen de scherpste prijs in de branche.

  Lees meer

 • Kunstuitleen voor particulieren

  Kunstuitleen voor particulieren

  De Kunsthuizen zijn voor kunstliefhebbers uit heel Nederland een begrip. Middels laagdrempelige kunstuitleen mogelijkheden is Nederlands grootste hedendaagse kunstcollectie voor iedereen binnen handbereik. 

  Lees meer

 • Art Alert!

  Art Alert!

  Het unieke waarschuwingssysteem van Kunsthuizen.nl. Mis nooit meer de nieuwste werken van uw favoriete kunstenaar(s)! Vink uw favoriete kunstenaars aan en wij houden u automatisch via e-mail op de hoogte.

  Lees meer

 • Art@home service

  Art@home service

  Het genot van de grootste collectie van Nederland, gewoon bij u thuis! Maak gebruik van de Kunsthuizen Art@home service. Selecteer uw favoriete kunstwerken en wij brengen deze gratis op proef bij u thuis.

  Lees meer

image

Leiden

Nieuwstraat 35
2312 KA Leiden
+31(0)71 - 52 84 480
info@kunsthuisleiden.nl

 

Lees meer

image

Amsterdam

Amstelveenseweg 135
1075 VX Amsterdam
+31 (0)20 2332546
info@kunsthuisamsterdam.nl

 

Lees meer

image

Breda

Wilhelminastraat 11
4818 SB Breda
+31 (0)76 5221309
info@kunsthuisbreda.nl

 

Lees meer

 • 1